Perşembe, Kasım 23, 2006

Reflü-2

Son zamanlarda çok duyar olduk bu reflü hastalığını. Popüler bir hastalık mı bu ?
Herhangi bir sağlık problemine “popüler” gibi olumlu bir anlam yüklemek çok yanlıştır hiç kuşkusuz. Reflü hastalığının son yıllarda çok konuşulan hastalıklardan biri olmasının üç nedeni vardır.



1.SIKLIK : Bunların en önemlisi reflü hastalığının sıklığıdır. Reflü öylesine sık bir problemdir ki, bazı dramatik rakamlar bile vermek mümkündür. Herşeyden önce reflü hastalığı zamanımızın en sık rastlanılan sindirim sistemi hastalığıdır. Ülkesine göre değişmekle birlikte reflü hastalığı tüm nüfusun % 40 ını etkilemekte ve yaklaşık her beş kişiden biri reflü belirtileri nedeni ile tedavi aramaktadır. Bazı rakamlar verirsek; örneğin A.B.D. ‘ nin tüm popülasyonun % 7’ si hergün bir kez ağıza acı su gelmesinden ve yanma hissinden yakınmaktadır. Gene tüm nüfusun %40 ‘ı ayda bir kez benzer reflü şikayetleri yaşamaktadır.


2.TANIDAKİ GELİŞMELER: İkinci neden ise bu hastalığın tanısı ile ilgili olarak kaydedilen gelişmelerdir. Artık endoskopi, PH metre ve manometre sayesinde çok tarafsız biçimde tanı konulabilmekte, diğer hastalıklardan daha iyi ayırıcı tanı yapılabilmekte ve dolayısı ile en uygun tedavi de planlanabilmektedir. Çok iyi bilmekteyiz ki; eskiden astım, geniz problemleri nedeni ile yıllarca değişik tedavilere tabi tutulan hastaların asıl problemi aslında basit bir reflü olabilmektedir ve zamanımızda bu atipik seyirli reflü hastalarının da tanısı kolaylıkla konulabilmektedir. Bunun tersi de doğru olup bazen de reflü benzeri şikayetlerin aslında başka nedenlerden kaynaklandığı saptanabilmektedir .
3.TEDAVİDEKİ GELİŞMELER: Üçüncü neden de tedavideki gelişme ile ilgilidir. “Laparoskopi”, yani karnı kesmeden uyguladığımız basit bir cerrahi girişim ile reflü hastalarının tüm sıkıntıları kalıcı biçimde son bulabilmektedir. 1991 yılında ilk kez yapılmış olan laparoskopik anti-reflü cerrahisi; A.B.D. ‘ de artık yılda 50 000 civarı hastaya uygulanmakta olan rutin bir girişim olmuştur. Laparoskopinin anti-reflü cerrahisinde devreye girmesinden sonra reflü için yapılan ameliyat sayıları tüm dünyada en az 15 misli artmıştır.

Sonuç olarak günümüzde reflü hastalığının çok daha fazla farkındayız ve çok daha objektif kriterlere dayanarak tanı koyabilmekteyiz. Bunlara paralel olarak da çok daha akılcı ve kalıcı tedaviler uygulayabiliyoruz .


Kaynak http://www.reflu.net/

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

I am a
Petunia

What Flower
Are You?