Reflü-Şikayetler-Genel
Reflü hastası nelerden yakınır ?
En tipik şikayetler
Ağıza acı su gelmesi
Göğüs kemiğinin arkasında yanma
Tipik olmayan şikayet ve bulgular
Geniz,boğaz problemleri
Ses kısıklığı, ses çatallanması, ses yorgunluğu
Sık farenjit, larenjit, geniz problemleri
Sinüzit
Ses teli polipleri
Yemek aralarında boğazda bir düğüm (ya da yabancı cisim) hissi olması ve bunun geceleri geçmesi (GLOBUS HİSTERİKUS)
Ciddi reflü komplikasyonları
Gırtlakta lökoplaki, granülom
Subglottik stenoz
Gırtlak kanseri
Akciğer problemleri
Astım
Müzmin (kronik) öksürük, bronşit
Zatüree
Diş problemleri (Diş minesi kaybına bağlı )
Ağız kokusu
Kalp krizi ile karışabilecek göğüs ağrısı
Reflü Hastalığı Kabaca Üç Değişik Klinik Senaryo ile Karşımıza Çıkar
· SADECE TİPİK ŞİKAYETLERLE (AĞIZA ACI SU GELMESİ VE YANMA)
% 45
· TİPİK ŞİKAYETLER ÖN PLANDA ANCAK ATİPİK ŞİKAYETLER DE MEVCUT % 40
· ATİPİK ŞİKAYETLERİN (KBB-AKCİĞER ŞİKAYETLERİ-AĞIZ KOKUSU GİBİ) ÖN PLANDA OLDUĞU OLGULAR % 15
Kişinin yediklerinin istemeden ağıza doğru geri gelmesi ve buna bağlı olarak göğüs kemiğinin arkasında yanma hissetmesi en tipik şikayettir. Bu şikayetler sıklıkla yemek yedikten sonra oluşmaktadır. Amerikalıların “heart burn” yani kalp yanması olarak adlandırdığı bu durumu bazı hastalar ağıza acı su gelmesi olarak nitelendirebilmektedir. Bu bazen yanma şeklinde olmayabilir ve ağrı olarak da algılanabilir.
Bu tip bir ağrı, ileri yaştaki birinde kalp hastalıkları ile bile karışabilmektedir. Çünkü ciddi bir reflü atağının ağrısı aynen kalp krizi ağrısı gibi boyuna , sırta ve kollara dek vurabilir. Nitekim kalp problemi olduğunu sanıp doktora başvuran ileri yaştaki kişilerin hatırı sayılır bölümünde aslında problemin basit bir reflü atağı olduğu anlaşılmaktadır. Öyle ki bazen gereksiz yere anjio yapılmış hastalara bile rastlamak mümkündür. Kalp krizini taklit eden göğüs ağrısı nedeni ile anjio yapılan hastaların % 20-30 ‘ unda tamamen normal anjio bulguları ile karşılaşılmakta ve bunların da yaklaşık yarısında allta yatan nedenin reflü olduğu bilinmektedir. Bu durum tıpta “non-cardiac chest pain” yani kalbe ait olmayan nedenlerden göğüs ağrısı olarak bilinmektedir ve tedavisi tamamen reflüye yönelik olmalıdır. Unutulmaması gereken en önemli husus ; benzer ağrıların varlığında öncelikle hayati önemi olabilecek kalbe ait tüm nedenlerin bir bir ekarte edilmesinin gerekliliğidir.
Ancak en tipik durum; genç ya da orta yaşlı bir kişinin genellikle yemeklerden sonra veya yattığında, ya da öne doğru eğildiğinde mide kapsamının ağzına doğru geldiğini hissetmesi ve göğüs kemiğinin alt kısmına yakın bölgede yanma hissi oluşmasıdır. Bazı hastalardaki yanma hissi ise sadece göğüs kemiğinin en alt ucunun arkasında oluşmakta ve tıp dilinde buna “pirozis” denilmektedir.
Kaynak http://www.reflu.net/s_genel.htm
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home