Pazartesi, Kasım 27, 2006

Reflü ve Öksürük





Reflü ve Kronik (Müzmin) Öksürük

Bariz bir akciğer hastalığı olmaksızın sürekli ve geçmeyen öksürükle seyreden en önemli iki hastalık ; sinüzit ve burun arkasında sürekli akıntı olması durumlarıdır. Bunların olmadığı durumlardaki müzmin öksürüklerin en önemli nedeni reflü hastalığıdır. Burada durumun nedeni gene kişinin farketmeksizin akciğerlerine az miktarda da olsa mide içeriğinin kaçması ve buna bağlı tahriştir.
Reflüye bağlı kronik öksürük şikayeti olanların % 60 ‘ında klasik reflü belirtileri olmayabilir
Ağız kokusu şikayetinin reflü ile bir ilgisi var mı ?
Evet vardır. Yutma borusu ile mide bileşkesindeki kapanma mekanizmasında bozukluğa yol açan mide boşalma güçlüğü, mide fıtığı ve reflü hastalığı gibi nedenler nadiren de olsa tıpta « halitosis » diye bilinen ağız kokusuna yol açabilirler. Tabiki esas şikayeti ağız kokusu olan birinde ilk etapta salya azlığı, diş enfeksiyonu, bademcik iltihabı, sinüzit ve bazı akciğer hastalıkları gibi nedenlerin olmadığından emin olmak lazımdır. Bir de « halitofobi » diye bilinen bir durum vardır ki burada kötü koku sadece hasta tarafından algılanmakta ve yakınları bunu fark etmemektedirler. Bu son derece iyi bilinen bir psikiatrik durum olup tedavisi de gerektiğince yapılmalıdır.
Stres reflü de etkili mi ?
Stres direk olarak reflü yapmaz ve reflüyü arttırıcı bir etkisi de yoktur. Ancak zaten reflüsü bulunan bir kişide stres mevcut şikayetlerin algılanmasını arttırarak daha fazla sıkıntıya yol açabilmektedir. Stres altındaki kişilerde reflü sıkıntılarının sık olmasının nedeni budur muhtemelen. Öte yandan ciddi stres ; midede asit miktarını arttırarak gastrite ve hatta stres ülserine yol açabilir ve gene zaten reflüsü bulunan bir kişide yukarı kaçan içeriğin asiditesi artacağından daha fazla reflü şikayeti oluşmasına yol açabilir.
Reflü hastasında tüm yukarıda sayılan belirtilerin hepsi beraber mi gözleniyor ?
Hayır. Önceden de belirtildiği gibi en klasik hasta ; ağzına acı su gelmekte olan ve göğüs kemiğinin arkasında yanma hissi olan kişidir. Bazı hastalarda sadece gırtlak problemi ya da astım ve kimi zaman da ağız kokusu ön planda olabilir ama bunlar daha nadirdir.


Kaynak : http://www.reflu.net/

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

I am a
Petunia

What Flower
Are You?