Cuma, Şubat 09, 2007

Yeni Kitaplarım Geldi...4


Yaban Yemişleri/Yevgeni Yevtuşenko

Ülkemizde şiirleriyle tanıdığımız ünlü Sovyet ozanı, romancısı ve sinemacısı Yevgeni Yevtuşenko, Kasım 1985'te İstanbul'a gelişinde, "Ah, ne olur hep eski şiirlerim değil, yeniler de çevrilip yayımlansa Türkiye'de. Romanım bile daha çıkmamış burada; yazık, okumuş olmanızı isterdim," diyordu. Yevtuşenko'nun birçok dile çevrilmiş romanı Yaban Yemişleri, yazarın doğduğu yer olan Zima'da geçer. Yazar, çok iyi tanıdığı Tayga'yı, Tayga insanlarını, bu romanın şiirsel diliyle ustaca anlatır. Roman kişilerin tek tek dünyaları, öyküleri, sanki küçük birçok romanın bütünleşmesi gibi bir arada aktarılır okura. "Amacım, yazmayanların, yazamayanların yazarı olabilmek. Sıradan insanın sıradan olmadığını kanıtlamaya çalışıyorum," diyor Yevtuşenko ve Yaban Yemişleri'nde bu amacına gerçekten ulaşıyor.(Kitabın arka kapağı)

Tatsız Bir Olay/Fyodor Mihailoviç Dostoyevski

Petersburglu üç general, yumuşacık koltuklara oturmuş, bir yandan sohbet etmekte, bir yandan da şampanyalarını yudumlamaktadırlar. Dostoyevski'nin deyişiyle: "güzel ülkemizin değerli çocuklarının" kalkınma hareketine giriştikleri yıllardır. Rusya'da çarlığın çözülmeye başladığı, pek çok şeyle birlikte askerî bürokrasi ile yoksul memur sınıfı arasındaki ilişkilerin değişmeye yüz tuttuğu yıllar. İşte bu davette generallerden biri, bu kısa romanın kahramanı olan İvan İlyiç, aşağı dereceden memurlara karşı iyi davranışları savunmaya başlar. Ona göre önlerinde açılan yeni dönemin özelliği bu olacaktır: İnsanseverlik. Ama general önce arkadaşları arasında alay konusu, sonra da içkinin etkisiyle çıkıp dışarıda tatsız bir olaya neden olr. Tatsız Bir Olay, Dostoyevski'nin erken uzun öykülerinden biri. Ama son derece çağdaş bir yazınsal ve düşünsel başyapıt. (Kitabın arka kapağı)

İkiye Bölünen Vikont/Italo Calvino

Avusturyalılarla Osmanlılar arasındaki bir savaşa katılan Terralbalı Vikont Medaryo'yu, bir Osmanlı güllesi ortadan ikiye böler. Vikont, ülkesine yarım insan olarak döner. Bu çarpıcı giriş, bir bale gibi gelişen bu güzel masalı başlatır. Masal boyunca yarım-Vikont'un çevresinde, kendisinden daha da parçalanmış insanlar devinip dururlar. Bilinen bir halk masalından yola çıkarak yazdığı bu güzel romanda Italo Calvino'nun bitip tükenmez buluşlarından biri mi sözkonusudur, yoksa gittikçe "yabancılaşan", sakatlanan, bütünlüğe ulaşması engellenen çağdaş insanın koşullarına düşündürücü bir gönderme mi yapılmaktadır? İkiye Bölünen Vikont(1952), Ağaca Tüneyen Baron(1957) ve Varolmayan Şövalye(1959) ile birlikte ele alınınca, yazarın, "Atalarımız" adını verdiği üçlemenin ilk kitabı oluyor. Italo Calvino'nun bütün kitaplarını yayınlamış olan Can Yayınları arasında bu üçlemeyi de bulabileceksiniz.(Kitabın arka kapağından)

(devam edecek...)

Etiketler:

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

I am a
Petunia

What Flower
Are You?