Cuma, Şubat 09, 2007

Yeni Kitaplarım Geldi...2




Aşk/Toni Morrison
1993'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülen Toni Morrison, hemen tüm yapıtlarında, Amerikalı siyahların zorlu yaşamlarını, âdil olmayan bir toplumdaki kimlik sorunlarını şiirli bir dille anlatır. Türk okurunun daha önce Katran Bebek, Sula ve Sevilen adlı yapıtlarıyla tanıdığı Morrison'un fantastik anlatımı ve şiirsel üslubu, son romanı AŞK'a da büyük bir güç ve zengin bir doku kazandırıyor. Morrison, bu yeni romanında, Amerikalı siyah bir ailenin üç kuşak boyunca yaşadıklarını anlatırken, burulmuş bir yaşamın düşsel bir aşka, umarsız bir tutkuya, kör bir hırsa dönüşmesini dile getiriyor. Roman, William Cosey'in yaşamındaki iki kadınla ilişkilerinde odaklanıyor. Cosey'in torunu Christine, karısı Heed'in çocukluk arkadaşı ve ikisi de aynı yaştalar. Toni Morrison, bir kez daha, ABD'deki siyah edebiyatının alışılmış kalıplarını kırıyor, değişen toplumsal ilişkilere yepyeni bir bakış getiriyor.


Koku/Patrick Süskind(Bir katilin öyküsü)
Patrick Süskind'in bu romanına konu olan olay, 18. yy'da Fransa'da geçer. Kitabın kahramanı Jean-Baptiste Grenouille, tüm insancıl duyumlardan ve duydulardan yoksun, yalnızca kokulara karşı görülmedik ölçüde duyarlı, istediği kokuları üretebilmek için cinayet işlemekten çekinmeyen bir katildir. Herkesin, her şeyin kokusunu almakta, tüm kokuları üretmekte gerçek bir dâhi olan bu genç adam, kendi kokusunun olmadığını, bulunduğu yerlerde insanların kendisinden çıkan kokuyu alamadıklarını anladığı gün dünyasını yitirir. Kendisi için tek çıkar yol, başkalarına sanki insanmış izlenimini verecek kokular sürünmektir. Toplum içinde bireyselliğini hiç bir zaman edinememiş, ama kendi benliğinin dışında her şeyi yaratabilmiş bir dâhiyi sergileyen bu görkemli alegorinin olağanüstü bir akıcılıkla erişilen son bölümü, benzeri herhalde Kafka'da görülebilecek bir insanlık tragedyasının simgesidir.

Amerika/Franz Kafka
Amerika, yapıtlarında 20. yy insanının korkularını, yalnızlığını, kaygı ve saplantılarını, kendi kendine yabancılaşmasını dile getiren Franz Kafka'nın ilk romanı. Kafka'nın 1912'de yazmaya başladığı ve Kayıp adını verdiği bu yapıt, yazarın ölümünden sonra arkadaşı Max Brod tarafından Amerika adıyla ilk kez 1927'de yayınlandı. Ailesinden 16 yaşında ayrılarak Amerika'ya, zengin amcasının yanına giden Praglı delikanlının yaşantısını kendi ağzından anlatan bu roman, iyimser tutumuyla, Kafka'nın öbür iki romanı Dava ve Şato'dan belirgin ölçüde ayrılır. Amerika'daki labirent görünümlü merdiven ve koridorlar, yazarın sonraki romanlarının temel atmosferinin ipuçları sayılır. Yapıtlarıyla bütün bir çağdaş edebiyatı etkileyen Kafka'nın bu romanını Ayça Sabuncuoğlu'nun yeni çevirisiyle sunuyortuz.(Kitabın arka kapağından)

Etiketler:

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

I am a
Petunia

What Flower
Are You?