Çarşamba, Kasım 29, 2006

Reflü Tanısı-Genel





REFLÜ HASTALIĞININ TANISI


TANI YAKLAŞIMI

Ayrıntılı hasta hikayesi ve muayene
Endoskopi
PH metre
Manometre
Yutma borusu filmi
Karın ultrasonografisi


AYIRICI TANIDA DİKKAT !

Ülser, gastrit ve benzeri durumlar
Safra kesesi taşları



ÇOK YENİ TANI ARAÇLARI

„Bilitec“ ile yutma borusu içine safra kaçağı ölçümü
Bravo probe ile „wireless“ (Kablosuz) PH ölçümü
Empedans pletismografi ile yutma borusu içine kaçan muhtevanın gaz-sıvı-katı ayrımının yapılması


Tanıda hastanın şikayetleri çok önemlidir.

Ağıza acı su gelmesi ve göğüs kemiğinin arkasında yanma gibi tipik şikayetleri olan hastalarda doğru tanı koyabilmek daha kolay iken; geniz, akciğer problemleri ya da kalp krizini taklit eden ağrı şikayetleri ön planda olan hastalar tanı açısından kısmen zorlanılabilecek olgulardır. Yukarıdaki bulguları olan hastalar öncelikle bir reflü merkezine başvurmalıdırlar. Ağıza acı su gelen ve tipik yanma şikayetleri olan bir hasta asit baskılayıcı ilaçlardan da yarar gördüğünü söylemekte ise büyük olasılıkla sorun reflüdür.

Tanı koyan bir KBB doktoru ya da bir göğüs hastalıkları uzmanı ise hastayı gene bir reflü merkezine refere etmelidir.

Sistematik bir hasta hikayesi ve muayenenin ardından ilk yapılması gereken endoskopidir. Reflü hastalığının tanısında endoskopi halen „altın standart“ dır. Ancak şunu da bilmek gerekir ki bazı olgularda illada ciddi bir tahriş görülmeyebilir endoskopide. Bu yöntemle yutma borusu ve midenin tamamı ve oniki parmak barsağının büyük kısmı ayrıntıları ile görülür. Herhangi bir ülser, gastrit, tümör ve kanser varlığını öncelikle ayırmak gerekmektedir. Endoskopi ile reflü’ nün varlığını ve kimi zaman da nedenini anlamak mümkündür. Örneğin mide fıtığının kesin tanısı da endoskopi ile mümkündür. Unutmamak gerekir ki ; reflü hastalığının oluşması için mutlaka mide fıtığı olması gerekmemekte ancak ilaçlara yanıtsız reflü ve buna eşlik eden büyük bir mide fıtığı varsa bunun cerrahi tedavisi kaçınılmaz olarak gerekmektedir. Gene endoskopi, özellikle yıllardır reflüsü bulunanlarda yutma borusunun alt ucunda artık ciddi tahribat oluşmuş insanlarda parça almamızı sağladığı için de çok gerekli bir yöntemdir. Buradan parça alarak “Barrett” gibi bazı kanser öncesi durumları tespit edebilmek ve gecikmeden anti-reflü cerrahisi uygulayabilmemiz mümkündür.
Bunun sonrasında hastanın şikayetleri ve endoskopik bulguların doğrultusunda ikinci aşama reflü testleri yapmak gerekebilmektedir. Gene özellikle birkaç senedir reflü tedavisi almakta olan ve ilaçlarla rahatlayamamış olan hastalarda ki bunların çoğu zaten cerrahi adayıdırlar, bu ikinci aşama reflü testleri son derece önemlidir.

Kaynak http://www.reflu.net/tani.htm



0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

I am a
Petunia

What Flower
Are You?