Pazar, Aralık 03, 2006

Reflü Tanısı-PH metre

PH metre


PH metre hastanın yutma borusunun içine incecik bir kateter yerleştirip, yutma borusunun alt ucuna kaçan asit miktarını 24 saat boyunca sürekli ölçme esasına dayanan bir yöntemdir. Bu sayede elektronik olarak o kişide 24 saat içinde kaç kere asit reflü olduğu ve bunun her seferinde kaç dakika sürdüğü ve en önemlisi hastanın reflü şikayeti olduğu anda bunun gerçekten reflüden kaynaklanıp kaynaklanmadığı net ve kesin olarak ortaya konulur. Yani matematiksel kriterlere dayandırılmış olur hastadaki şikayetler ve bu test sayesinde şikayetleri çok tipik olmayan hastalara da doğru tanı koyabilmemiz olasıdır.


PH metre nasıl yapılır ?

Bu işlem hasta uyutulmadan yapılmaktadır, çünkü hastanın bilinçli biçimde bize yardımcı olması gerekmektedir. Çok sempatik bir işlem olduğu söylenemez ama tamamen acısız ve ağrısız bir yöntem olup kateterin yerleştirilmesi birkaç dakika sürer. Bize sağlayabileceği yararın yanında bunlar önemsiz şeylerdir. Burnu ve genzi uyuşturduktan sonra 1-2 mm kalınlıktaki kateter burundan yutturulur ve burundan çıkan kısmı adeta bir „walkman“ gibi olan elektronik aygıta bağlanır. Daha sonra hastaya çok kısa bir eğitim verilerek kişi 24 saat boyunca evine yollanır. Bu esnada hasta normal yaşamını sürdürür.


Çok yeni olarak da hastanın 24 saat kateterle gezmemesini sağlayan „wireless“ sistemler hizmete sunulmuş olup, bunlarla hasta açısından çok daha rahat PH metre yapılması olanaklı olmuştur. „Bravo Probe“ olarak bilinen bu araçlarla elde edilen sonuçların tutarlılığı henüz tam kesinleşmediğinden henüz merkezimizde rutin kullanıma girmemişlerdir.




PH metreye hazırlık:

Hasta 8 saat aç olmalıdır
Bazı ilaçlar alınmıyor olmalıdır

PH metre yapılmasından en az 48 saat önce kesilmesi gereken gıda ve ilaçlar:

Kahve, kafeinli herşey
Alkol
Metoclopramid
Ürekolin
Eritromisin
Nitrogliserin
Donnatol
Librax
Levsin
Kalsiyum kanal blokürleri
Beta-blokürler
H2 reseptör blokürleri ( son bir hafta kesilir)
Proton pompası blokürleri ( son bir hafta kesilir)


Her reflü hastasına PH metre yapılır mı?

Yapılmaz. Tipik şikayetleri olan ve endoskopide yutma borusu alt ucunda bariz tahriş gözlenen “eroziv” reflü hastalığında ayrıca PH metre gerekliliği mutlak değildir. PH metre atipik şikayetleri (örneğin geniz ve akciğer şikayetleri) ön planda olup, endoskopide de net olarak reflü durumunu ortaya koyamadığımız hastalarda çok yardımcı olmaktadır. Bazen de anti-reflü cerrahisinden sonra ameliyat başarısını teyid etmede çok işimize yarar.

Diğer önemli bir konu ise kişinin reflü hastası olmasına karşın PH metre nin normal sonuç verebileceğinin bilinmesidir.

Bu özellikle iki durum için söz konusudur.

Birincisi “laringofaringeal reflü” durumudur ki bu hastalar daha çok klasik reflü şikayetlerinden değil, geniz ve gırtlak problemlerinden yakınmaktadırlar. Tüm sorun aslında reflü olmasına karşın bu hastalarda standart PH metre normal çıkabilir ve yanıltıcı olabilir. Dolayısı ile bu tip hastalarda doğru tanı için özel bir PH metre (dual probe) yapılması gerekebilir.

İkinci özel durum ise; standart asit reflüye ek olarak, onikiparmak barsağından da mideye geri kaçma olmasıdır. Bu kişilerde mide içeriği asit özelliğini yitirmekte ve yukarıya yutma borusu içine kaçmakta olan sıvı da asit özellikte olmamaktadır. Ancak safra içeren bu sıvı da yutma borusu için tahriş edicidir. İşte böyle bir kişi de PH metre normal sonuç verebilir ve yanıltıcı olabilir. Dolayısı ile endoskopide midede safra bulunan olgularda standard PH metreye ek olarak Bilitec diye bilinen yeni teknolojinin kullanılması ve yutma borusu içine safra kaçağının olup olmadığının anlaşılması önemli yeni bir gelişmedir. Çok daha yeni olarak empedans pletismografi de PH metreye yeni bir alternatif olabilecektir.
Tecrübeli bir endoskopist ve reflü spesialisti bu tip özel durumları çok iyi ayırabilir.


Kaynak http://www.reflu.net/ph.htm

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

I am a
Petunia

What Flower
Are You?