Pazartesi, Aralık 25, 2006

Menopoz/Devam





Erkekler de menopozda?!

Erkekler de gerçek anlamda menopoz dönemiyaşarlar mı? Bilim adamları bu konuda henüz tam bir fikirbirliğine varabilmiş değiller. Bazı hormonaraştırmacıları (endokrinoloji uzmanları), 40-60yaşları arasındaki erkeklerde, menopoz sürecine özgü, bitkinlik,ateş basması ve dikkat toplaşımı bozukluklarıgörüldüğünü savunuyorlar. Ama yetkin tıp adamları hiç de böyledüşünmüyorlar: “Kadınların aksine, erkeklerde üreticiişlevler kısa sürede değişime uğramıyor. Acabaerkekler de menopoz dönemi yaşarlar mı sorusunun yanıtı çakbasittir: Böyle bir şey yoktur!”
Kendinize yardımcıolabilirsiniz
Şifalı bitkiler
Tüm belirtiler sona erene vedeğişim süreci tamamlanana kadar kullanılabilecek etkili birbitki karışımı: Hayıt tohumu 2 ölçü, civanperçemi 1ölçü, yeşil yulaf 1 ölçü, sarı kantaron 1 ölçü, mayıspapatyası 1 ölçü.
İnce kıyılmışbitkiler kaşıkla ölçülebilir. Hayıt tohumu da havanda hafifçeezilmelidir.
Reçete: Yarımveya bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir subardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır,üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendirilir, kapağınaltında yoğunlaşan sıvı bardağa geri dökülür veçay süzülür.
Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay,öğün aralarında soğutulmadan yudumlanır. Eğeristenirse biraz balla tatlandırılabilir. Şeker hastalarıtatlandırmaz!
Bu karışım, menopoz dönemindeortaya çıkan belirtileri yatıştırır ve bedenin yenibir hormon dengesi oluşturmasına yardımcı olur. Neyeihtiyacı olduğunu en iyi bilenin bedenimiz olduğunuunutmamalıyız!
Servi ağacı yağı
Ateş basmaları ve gece terlemelerigibi tipik menopoz belirtileri servi yağı ile savuşturulabilir.
Akşamları, içine 8-10 damla serviyağı eklediğiniz 38 derece susıcaklığını ve 15 dakikalık süreyi aşmayanbanyolar alabilirsiniz. Veya bedeninizi servi yağı ileovalayabilirsiniz. 4 damla servi yağı 2 yemekkaşığı dolusu bademyağına iyicekarıştırılır ve bu karışım bedeneyedirilir.
Adaçayı
Ter basmalarına karşıetkilidir.
Reçete: Yarımtatlı kaşığı ince kıyılmışadaçayı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecedesıcak suyla haşlanır ve 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür.Günde 2 bardak taze demlenmiş çay, öğün aralarında,soğutulmadan içilir.
Homeopatik ilaçlar
-Sepia – Mürekkep balığından elde edilir.
Sepia D3 seyreltisi, sabahları yataktan zor kalkan, alçak kan basıncınaeğilimli kişilerin ayaklanmasına yardımcı olur veayrıca da ter boşalmalarını yatıştırır.
Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.
-Gelsemium – (Gelsemium sempervirens) SahteYasemin kökünden elde edilir.
Gelsemium D6 seyreltisi, sinirlilik, bitkinlik, dikkat toplaşımıaksaklıkları ve hırçınlık durumlarınakarşı kullanılabilir.
Kullanım dozajı: Günde 3 kere 10-15 granül dil üstünde eritilir.
Değişken ayak banyoları
Değişken ayak banyolarırahatlatıcı ve gevşeticidir, ayrıca bedenin ısıdengeleme merkezini etkileyerek, ani sıcak basmalarınıönleyebilir.
İçinde ayak banyosuyapabileceğiniz iki kabı suyla doldurun ve her ikisine de birer avuçşerbetçiotu çiçeği ekleyin. Kaplardan birindeki su ısısı 38 derece, ötekindeki su ise 10 derece olmalıdır. Ayaklarınızı önce 5 dakika boyuncasıcak suyun içinde tutun ve sonra 10 saniye boyunca soğuk suya geçin.En az 2 kere, en iyisi 4-5 kere tekrarlayın.
Aroma terapi
Genel anlamda rahatlama ve uyumluluksağlayabilecek kokular: Lavanta, Melisa, Portakal ve Ylang-Ylang. Bukokular ayrıca cinsel isteksizlik konusunda da yardımcıolabilirler.
Seçtiğiniz yağı veyayağları koku taşlarının üstüne damlatarak, yatak veyaoturma odanıza yerleştirin.
E, B2, B5 ve D vitaminleri
- E vitamini, cinsel hormon progesteronunsalgılanmasının devamını sağlayarak, hatta biröstrojen tedavisine bile gerek bırakmayabilir. Bunun için özellikle,ayçiçeği yağı, ceviz ve yerfıstığınıbolca tüketin.
- B2 ve B5 vitaminleri, yumurtalıklarınüretimini durdurmuş olduğu östrojen hormonunu bir süre boyuncasalgılayabilecek yetenekteki böbreküstü bezlerini destekler. Her ikivitamin de, öncelikle balık, süt ve süt ürünleri, fıstıklar vebira mayasında bulunur.



- D vitamini, östrojen açığı nedeniyleoluşabilecek kemik erimesine karşı etkilidir. Bu vitamin degenellikle süt ve süt ürünlerinde ve balıkta bulunur.
Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz
· Bedeninizdeki normal değişimi olumluyönleriyle görmeye çalışın. Sözlükdağarcığınızdan “menopoz” deyimini çıkarıpatın, çünkü ergenlik çağından evlenmeye ve doğuma kadar pekçok değişimleri geride bırakabilmiş bir kişisiniz!
· Bu değişim dönemini,hayatınızı yeniden düzenleyebileceğiniz bir ara dönemolarak kabullenmeye çalışın.
· Kahve tüketimini azaltın! Kofein sıcakbasmalarına yol açabilir.
· Düzenli olarak saunaya gidin, jogging ve bisikletebinme gibi, terlemenizi sağlayacak sporlara yönelin. Eğer sporda vesaunada düzenli olarak beden ısınızı ve ter üretiminiarttıracak olursanız, bedenin ısı dengeleme merkeziniişler halde tutabilir ve böylece de daha az ateş basması ve terboşanmasıyla karşılaşırsınız.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

I am a
Petunia

What Flower
Are You?